Kategorier
Digital Excellence

Den mest oversete persona ever!

Målgruppe: Beslutningstagere, stakeholders og interessenter m.fl.

De fleste har i dag et website, hvor hvor mange forskellige kompetencer og meninger er involveret. Formålet med websitet er som regel at tiltrække brugere og få dem til at udføre en handling. Det betyder også at de fleste arbejder med en form for persona, målgruppe eller lignende. Der er dog én persona som ofte bliver glemt i forbindelse med udvikling af sitet; nemlig botten.

Botten findes i mange forskelige varianter og også under flere navne såsom spider, crawlers osv. De kan indeles i to forskellige typer af bots, de gode og de dårlige. De dårlige er de ondsindede, det er f.eks. dem, der dræner dit ads budget gennem click-fraud eller stjæler dit indhold, submitter dine forms, eller høster mail-adresser for at spamme dig.

Så er der de gode bots, såsom Googlebotten, Bing, Facebook, m.fl. Disse bots vil du som regel gerne have besøg af, da de giver dig en kommerciel vinding i form af flere besøgende.

Lad os tage Googlebotten som eksempel. Den besøger ditdomæne.dk/url, herefter prøver den at forstå hvad den pågældende side handler om inden den tilføjes til Google Indekset. Herefter følger den links på siden for at komme til den næste url (ditdomæne.dk/url2)*.

Fun fact: Internettet ville helt sikkert ikke være det samme hvis det ikke var for bots. De fleste aggregators såsom prissammenligningtjenester benytter bots til at opdaterer indhold. Det er derfor også klart at store dele af trafikken online består af bot-trafik. Distil Network har offentliggjort et studie der påviser af 37,9% af trafikken online i 2018 var bots, hvor 20,4% var dårlige bots og 17,5% gode. Du kan læse mere om bad bots 2019 studiet her.
Bemærk Distil Network har en kommerciel interesse i at påvise udfordringen, da de tilbyder software til at bekæmpe ondsindede bots. Flere andre undersøgelser på-viser dog de samme tendenser og du kan selv verificere hvor stor del af trafikken på dit website er bots gennem din serverlog.

Good bot gone bad

Tager vi udgangspunkt i ovenstående er Bot accessibility noget du bør adressere i forbindelse med udviklingen af dit website på lige fod med brugeroplevelsen, samt andre vigtige elementer. Det er derfor ikke en engangsforstilling, men noget der løbende skal arbejds med i takt med at websitet udvikler sig.

Du kan også tjekke Google Analytics under anskaffelse, for at se hvor meget organisk trafik biddrog med. Denne trafik-kilde bør som regel være i top 3 i forhold til trafik og konverteringer. Er den ikke det, er der sandsynligvis noget galt.

Hvor godt botten kan navigere og forstå dit website har en direkte indflydelse af dine evne til at tiltrække besøgende fra de organiske resultater i søgemaskiner såsom Google, Bing, Yahoo. Herudover er flere assistive teknologier bygget på bots/crawlers såsom screen readers.

Angular 1, som primært er udviklet af Google, har Googlebotten stadig store udfordringer med.

Hvem har ansvaret?

Har du fornøjelsen af at kunne trække på en teknisk SEO specialist har du en god ressource. Ansvaret bør dog ikke enhændigt ligge hos vedkommende, da vedkommende sjældent er med i start/løbende i processen når funktionaliteter udvikles/tweakes. Gør du dette vil processen blive reaktivt fordi vedkommende ofte vil blive involveret for sent i processen.

Senest har jeg været inde over et teknisk audit af et større dansk ecommerce setup hvor en stor del at produktteksten ikke var læsbar grundet integrationen til PIM-systemet og severing gennem asynkront javascript. Denne fejl har nok kostet virksomheder et par millioner i tabt omsætning.

Uddannelse samt forståelse på tværs i teamet, lige fra projekt-ejer, designer/UX/UI og udviklere er vejen frem.

Sådan gør du

Definér og inkludér bot accessilbility i acceptance criteria hvis du arbejder agilt. Du kan med fordel lave en bot persona, som indkorporeres i teamet eller printes ud, så den allerede bliver tænkt ind i krav specifikationen.

Brugere(Google)bot
VærdsætterRige, hurtige og meningsfyldte oplevelserSimplicitet, indhold & hastighed
Forhold til JavaScript FintIkke for godt
IPDine marked(er)US, Santa Monica
StyringPersonalisering, CTA, persuasive designRobots.txt, no-index, no-follow, sitemap, cannonicals
HukommelseHusk som regel hvad sessionen bød på, samt cookies og session storageGuldfisk – Stateless – ingen cookies el. session storage
Surf adfærdSøgemaskiner, Social media, browsing, links, ads, m.fl.Links eller tilføjelse i Search Console
OnlineEt par timer om dagen24/7 på hele nettet – begrænset ressourcer på dit website

Take away

Byg & driv altid dit website med bots og brugere for øje. Det gavner dine bundlinje.

**Eksemplet er simplificeret for forståelsens skyld

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.